Ce trebuie sa stii despre meseria de sofer de TIR? Care sunt cerintele, avantajele si dezavantajele?

Pe drumurile noastre, vezi zilnic camioane uriase conduse de soferi de TIR, acesti profesionisti ai drumurilor. Te-ai intrebat vreodata ce presupune aceasta meserie? Care sunt avantajele si dezavantajele ei?  Ce trebuie sa faci pentru a deveni sofer de TIR?

Cerintele pentru a deveni sofer de TIR

Ca in orice alt domeniu, exista o serie de cerinte pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni sofer de TIR:

1. Permisul de conducere C+E

Primul pas pentru a deveni sofer de TIR este obtinerea permisului de conducere C+E. Acesta iti permite sa conduci un vehicul cu o masa totala autorizata de peste 3.500 de kg, cu un semiremorca atasat.

2. Atestatul de sofer profesionist (CPI)

In plus fata de permisul de conducere, ai nevoie si de un Certificat de calificare Profesionala Initiala (CPI), care confirma ca esti calificat sa transporti marfuri sau persoane. Poti obtine atestatul profesional la un centru precum InstructorulTau –  centrul de pregatire profesionala pentru atestate profesionale Brasov

3. Stare buna de sanatate

Soferii de TIR trebuie sa fie intr-o stare buna de sanatate si sa treaca un examen medical periodic, pentru a se asigura ca sunt capabili sa isi indeplineasca sarcinile.

Avantajele meseriei de sofer de TIR

Acum ca stii care sunt cerintele pentru a deveni sofer de TIR, sa analizam cateva dintre avantajele acestei meserii.

  • Libertatea si independenta. Ca sofer de TIR, ai o mare doza de libertate si independenta. Nu esti legat de un birou si vei vedea diferite peisaje si locuri in fiecare zi.
  • Oportunitatea de a calatori.Daca iti place sa calatoresti si sa explorezi noi orizonturi, atunci meseria de sofer de TIR poate fi ideala pentru tine. In special soferii care fac transport international au oportunitatea de a vizita diferite tari.
  • Cerere mare pe piata muncii. Exista o cerere constanta pentru soferi de TIR calificati, ceea ce inseamna ca vei avea o multime de oportunitati de angajare.

Dezavantajele meseriei de sofer de TIR

Desi exista multe avantaje asociate cu meseria de sofer de TIR, exista si cateva dezavantaje pe care trebuie sa le iei in considerare.

  • Program lung si neregulat. Orele de lucru ale unui sofer de TIR pot fi lungi si neregulate. Transportul de marfa nu se opreste niciodata, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa ai nevoie sa lucrezi in weekenduri, de sarbatori sau noaptea.
  • Timp indelungat departe de familie. In special daca lucrezi in transportul international, s-ar putea sa petreci mult timp departe de casa. Acest lucru poate fi dificil daca ai o familie sau alte responsabilitati personale.
  • Stres si presiune. Meseria de sofer de TIR poate fi stresanta. S-ar putea sa fii sub presiune sa iti indeplinesti sarcinile intr-un timp limitat, iar condusul pe distante lungi si gestionarea traficului greu pot fi epuizante.
  • Riscuri de sanatate. Stilul de viata sedentar si lipsa unei diete echilibrate pot duce la probleme de sanatate precum obezitatea, bolile de inima si problemele de somn.
Previous post COMUNICATELE UGIR SI FPTR DIN 17.05.2023
Next post Cele mai bune practici pentru întreținerea anvelopelor de vară recomandate de Vadrexim.ro