Singurătatea la bătrânețe: descoperă cum poți înfrumuseța ultimii ani din viață cu câteva sfaturi simple

Pe măsură ce unii oameni îmbătrânesc, singurătatea începe să-și facă din ce în ce mai des simțită prezența în viața lor. Acest lucru poate avea diferite motive, printre care afecțiunile fizice, moartea celor apropiați sau rude mult prea ocupate. Mai mult, situația actuală, datorată crizei Corona, a dus la limitarea opțiunilor de contact.

Oricare ar fi cauza, singurătatea involuntară la bătrânețe nu este frumoasă și ar trebui să fie evitată pe cât posibil. Căci indiferent care sunt motivele singurătății la bătrânețe și oricât de diverse ar fi ele, există multe lucruri de făcut în acest sens. De exemplu, când este vorba despre mobilitate limitată, se poate lua în calcul o tricicletă electrică pentru bătrâni  sau posibilitatea de a le oferi o conexiune nelimitată la internet, pentru a putea ține mult mai ușor legătura cu cei dragi.

Descoperă care sunt cele mai utile sfaturi împotriva singurătății la bătrânețe:

Caută oameni în aceeași situație

Dacă nu îndrăznești să cauți noi contacte în jurul tău, poți încerca în lumea virtuală, căci din ce în ce mai mulți oameni de vârsta a doua și a treia au conturi pe rețelele de socializare. Iar în acest fel, se poate menține contactul cu diferiți oameni, vechi prieteni sau chiar noi cunoștințe, indiferent dacă există sau nu restricții de vreun fel.

Oricine nu este familiarizat cu utilizarea online, poate participa la cursuri online sau, cel mai simplu, poate cere ajutorul celor din familie (copiilor, nepoților) sau chiar a altor persoane cu care au contact.

Implicarea în voluntariat

Dacă încă ești suficient de apt fizic, voluntariatul poate da un nou sens vieții tale și poate aduce noi contacte sociale în viața ta. Poate chiar poți face ceva ce ți-ai dorit întreaga viața, dar nu ai găsit momentul potrivit. Acest lucru oferă senzația de a face ceva semnificativ și de a fi util.

Mutarea într-un cămin de bătrâni

În prezent, există numeroase case și cămine pentru bătrâni, în care oameni de toate vârstele trăiesc împreună și pot avea parte de activități comune.

A te înscrie acolo sau a alege să înscrii pe cineva, precum bunicii sau părinții, nu înseamnă a-l abandona și a scăpa de o grijă, ci semnifică că îți dorești să scape de singurătate, să se înconjoare de oameni de aceeași vârstă și cu aceleași preocupări și, mai mult decât atât, de a avea parte de asistență și îngrijire specializată în orice moment.

Ce trebuie să facă rudele?

În funcție de disponibilitatea unui laptop sau a unui smartphone, cu funcții adecvate, persoanele în vârstă pot avea parte de conversații online și chiar video, ori de câte ori este posibil. Iar distanța nu va mai fi un inconvenient pentru nimeni.

Fiecare om are o anumită rutină zilnică și toată lumea are câte ceva de făcut în orice moment. În lipsa timpului sau a disponibilității, se poate stabili un anumit program prin care diverse rude( copii, nepoți, frați, etc) îi pot suna pe cei singuri. În acest fel, o persoană în vârstă poate avea parte de contacte regulate cu cei apropiați și singurătatea la bătrânețe poate fi redusă la minimum, cu o cheltuială redusă de timp.

Oricine are copii mici care nu își pot vedea decât rar bunicii, le poate sugera acestora să picteze și să deseneze imagini pentru ei, care pot fi apoi trimise online sau prin poștă. Acesta este un mod foarte frumos de a le spune că se gândesc la ei, căci nepoții trebuie să aibă o legătură strânsă cu bunicii lor. 

Singurătatea la bătrânețe poate avea efecte psihologice și fizice, ale căror consecințe sunt multiple. Iar când persoanele în vârstă nu mai primesc confirmări pozitive de la cei din jur sau nu mai au parte de contacte și sarcini sociale, ajung să trăiască cu senzația că sunt de prisos și probabilitatea de a dezvolta depresie sau demență crește foarte mult. De aceea, fiecare om trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a transforma ultima perioadă din viața cuiva în ceva plăcut, oferindu-le un sentiment de bunăstare și apartenență!

Sursa foto: pexels.com,  pixabay.com 

Previous post 3 moduri inedite prin care îți poți transforma locul de muncă într-un spațiu Zen
Next post Cele mai cunoscute pacanele de pe internet