Omega 3 – Ce sunt acizii grași omega-3 ?

Acizii grași Omega-3 sunt un tip de grăsime pe care organismul nu îl poate produce singur. Sunt o grăsime esențială, ceea ce înseamnă că sunt necesare pentru a supraviețui. Obținem acizii grași omega-3 de care avem nevoie din alimentele pe care le consumăm.

Acizii grași Omega-3 sunt lăudați pentru diferitele lor beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației și susținerea sănătății creierului și a inimii.

Cele trei tipuri importante de omega-3 sunt:

  • Acid docosahexaenoic (DHA)
  • Acid eicosapentaenoic (EPA)
  • Acid alfa-linolenic (ALA)

DHA și EPA se găsesc în principal în alge și pește gras (somonul, sardinele și tonul), în timp ce ALA se găsește mai ales în alimentele vegetale.

Cm ne ajuta omega 3 si ce beneficii are?

Omega 3 beneficii pentru sanatate:

Menține sănătatea ochilor

Tipul DHA de omega-3 este acidul gras primar care alcătuiește retina ochiului (stratul de țesut din spatele ochiului care simte lumina și semnalizează creierului pentru a putea vedea). DHA este esențial în timpul sarcinii și în timpul alăptării pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a ochilor la făt și sugar.

Continuă să fie important de-a lungul vieții pentru sănătatea ochilor.

Reduce inflamația

Cercetările sugerează că omega-3 joacă un rol important în prevenirea inflamației. Când organismul descompune omega-3, îi folosește pentru a crea compuși antiinflamatori și antioxidanți. Deci, ajută la reducerea inflamației și protejează celulele de deteriorare.

Se crede că inflamația joacă un rol în dezvoltarea multor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, cancerul și artrita. Prin urmare, reducerea inflamației vă poate ajuta să vă reduceți riscul pentru aceste boli cronice.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces. Omega 3 poate ajuta la îmbunătățirea indicatorilor importanți ai sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Totuși, efectul poate fi minor și dovezile sunt slabe.

Omega-3 ajută:

  • Creșteți colesterolul HDL „bun”.
  • Scăderea trigliceridelor
  • Reduce tensiunea arterială
  • Poate împiedica formarea plăcilor (depuneri de grăsime, colesterol și calciu) în artere
  • Poate scădea nivelul colesterolului LDL „rău”

Îmbunătățește sănătatea creierului sugarului

Omega-3 sunt esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului în uter și în viața timpurie. DHA este principalul acid gras folosit pentru a crea membranele celulare din creier. Și cea mai mare parte a creșterii creierului are loc în primii șase ani de viață.

Cercetările sugerează că atât EPA, cât și DHA sunt la fel de eficiente în creșterea nivelului de DHA din creier. Deci, consumul unor cantități adecvate din acești nutrienți este esențial în timpul sarcinii și alăptării, precum și în copilărie.

Ușurează efectele secundare ale tratamentului cancerului

Inflamația joacă un rol în dezvoltarea tumorii și în efectele secundare ale tratamentului cancerului. Studiile de cercetare sunt amestecate asupra faptului dacă omega-3 pot ajuta cu adevărat la prevenirea cancerelor, cum ar fi cancerul de prostată.

Cu toate acestea, un studiu din 2013 a arătat că suplimentarea cu omega-3 împreună cu chimioterapia poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor pacientului prin reducerea inflamației și a efectelor secundare ale chimioterapiei.

Poate reduce depresia

Omega-3 vă pot proteja, de asemenea, sănătatea creierului, reducând riscul unor afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia și depresia. Un studiu din 2019 a constatat că suplimentele de omega-3 cu EPA au ajutat la îmbunătățirea simptomelor depresiei.

Previous post Colagen Lichid – ce este și sub ce forme se găsește pe piață?
Next post FPTR: Neajunsuri grave semnalate în repetate rânduri și nerezolvate