De ce să alegi pomi fructiferi altoiți?

Oricât de mic ar fi spațiul aflat la dispoziție într-o curte sau grădină, merită  să iei în calcu și posibilitatea de a planta pomi fructiferi. Cum nu întotdeauna este simplu să apreciezi calitatea și timpul în care vei ajunge să te bucuri de rod, cel mai indicat este să te orientezi spre cumpărarea de pomi fructiferi altoiți. Dar ce să-i alegi pe aceștia, ce înseamnă altoirea și care sunt avantajele aduse, poți afla mai multe, citind articolul de mai jos.

Pentru a perpetua o specie și a o ameliora, cele mai căutate sunt soiurile adaptate și rezistente la anumite condiții de mediu și la dăunători, cât mai ușor de întreținut și roditoare, cu fructele cele mai mari și mai gustoase. Acesta este și motivul pentru care pomii fructiferi altoiți sunt de preferat altor variante de pomi.

În ce constă altoirea pomilor?

Altoirea este un procedeu  pomicol special, prin care se conectează părți provenind de la două specii diferite de pomi, cu scopul de a păstra avantajele oferite de fiecare și a obține un soi superior.

Partea inferioară, formată din rădăcină, colet și o parte din trunchi, numită portaltoi, va fi îmbinată cu o parte superioară, reprezentată dintr-o crenguță din alt pom cu caracteristici superioare, numită altoi.

Prin acest procedeu se urmărește obținerea unor soiuri de pomi, mai adaptate, rezistente și potrivite ca formă, cu produse și producție mai bună.

Care sunt avantajele oferite de pomilor fructiferi altoiți?

Acest procedeu de îmbinare a speciilor vine cu numeroase avantaje pentru plantă și pentru cei care se ocupă de îngrijire și recoltare. Printre cele mai importante avantaje menționăm:

1. Pomi fructiferi cu caracteristici vegetative mai bune

Fiind vorba despre un altoi pus pe o plantă deja crescută în anumite condiții climatice, probabilitatea de a obține un soi nou, mai viguros și adaptat, cu fructe care pot crește în alte regiuni, este mult mai mare.

2. Planta poate rodi mai repede

Atunci când îți dorești un fruct, dar știi că pomul poate intra în perioada de rodire la câțiva ani buni de la plantare, varianta altoită, cu rod imediat, poate fi o alegere mai bună. Aceasta te poate ajuta să te bucuri de fructele preferate, chiar din primul an de la plantare.

3. Sunt mult mai rezistente la dăunători

De regulă altoirea se face preluând părțile cele mai bune de la fiecare dintre plantele intrate în alcătuire. De aceea soiurile altoite sunt întotdeauna mai rezistente, atât la factorii de mediu, cât și la dăunători.

4. Poți obține pe aceeași plantă soiuri diferite de fructe

Altoirea oferă inclusiv posibilitatea de a avea la același pom, fructe diferite. Astfel, dacă tu cumperi  un pom cu altoire de acest tip, poți savura de la aceeași plantă mai multe tipuri de fructe.

5. Perioada de rodire poate fi prelungită

Prin altoire, se poate prelungi inclusiv perioada de rodire, pomul ajungând să producă fructe, nu doar de mai multe feluri, ci și pe mai mult timp, ce se poate întinde la perioadele timpurii, până la cele târzii.

Dacă iei în calcul toate aceste avantaje oferite de soiurile de pomi altoiți, cu siguranță vei fi mult mai atent la toate detaliile oferite de pepiniera sau magazinul de la care cumperi  îi cumperi. Pe Jardina, pepiniera cu magazin online, poți găsi cele mai populare și mai speciale soiuri de pomi fructiferi altoiți.

Previous post Anvelopele de iarnă vor lua locul celor de vară în curând  – La ce să fim atenți?
Next post Ce este educația financiară și de ce este utilă?