Cum sa alegi termometrul potrivit?     

Termometrele sunt folosite in multe industrii si medii de lucru pentru a masura temperaturile suprafetei rapid si la o distanta sigura. Temperatura ridicata poate fi primul semn de problema pentru echipamentele mecanice, circuitele electrice si sistemele de constructie. O verificare rapida a temperaturii componentelor cheie poate identifica zone cu probleme potentiale si poate preveni diferite defectiuni.

Un factor important de care trebuie sa tii seama la alegerea unui termometru il reprezinta tipul acestuia si functia pe care doresti sa o indeplineasca, precum: termometru de contact, termometru de contact cu 2 intrari termocuplu, termometru digital sau termometru de contact cu raspuns rapid si cu precizie mare.

In momentul alegerii unui termometru potrivit pentru functiile pe care doresti sa le indeplineasca se ia in considerare urmatoarele:

  1. Precizia. Precizia termometrului este cea mai importanta caracteristica. Termometrele sunt adesea folosite in setari care necesita ca citirile de temperatura sa fie extrem de precise.
  2. Emisivitate. Emisivitatea este termenul folosit pentru a descrie cata energie in infrarosu poate emite un termometru la un moment dat. Emisivitatea este de obicei masurata pe o scara care variata de la 0,00 la 1,00.
  3. Viteza de citire.  Viteza de citire a unui termometru este timpul necesar pentru a furniza o citire precisa dupa ce ati initiat procesul de citire a termometrului.

Utilizarea unui termometru cu infrarosu: intelegerea campului vizual si a raportului D:S.

Deoarece un termometru IR foloseste un sistem optic cu o lentila pentru a focaliza energia infrarosu, zona din care este focalizata acea energie este uneori numita campul vizual al termometrului. Campul vizual este uneori numit si punct. Pentru a obtine cele mai bune rezultate de la un termometru cu infrarosu, trebuie sa intelegeti campul vizual al acestuia.

Campul vizual se mareste pe masura ce distanta dintre dispozitivul de masurare IR si suprafata pe care o masoara creste. Orientarea dispozitivului fata de suprafata masurata afecteaza si campul vizual. Pentru a obtine cel mai mic camp vizual, tineti dispozitivul la un unghi perpendicular sau de 90° pe suprafata pe care o masurati.

Utilizarea termometrelor IR.

Pentru a utiliza corect aceste termometre IR, este important sa retineti ca un termometru IR masoara temperatura medie pe intregul sau camp vizual, acesta nu va putea masura bine temperatura, deoarece citirea sa va include si temperatura lucrurilor care se afla langa sau in spatele suprafetei.

Pentru a determina dimensiunea campului vizual al unui termometru IR la o anumita distanta, puteti utiliza raportul distanta la punct (D:S) al dispozitivului, denumit uneori si raportul distanta la tinta (DTR). Raportul D:S este legat de sofisticarea sistemului optic al dispozitivului si poate varia de la 1:1 la termometrele cu infrarosu ieftine la 60:1 sau mai mult la instrumentele de ultima generatie.

Termometrele digitale folosesc masuratori de rezistenta electrica pentru o utilizare rapida si usoara. Ecranele LCD sunt clare si usor de citit.

Beneficiile acestor termometru sunt reprezentate de catre: domeniile largi de masurare a temperaturii, precizie ridicata, timp de raspuns rapid la masurare si interval de masurare.

Previous post Unde poti inchiria o nacela?
Next post Aparthotel în citybreak – de ce e o alegere înțeleaptă