Joaca face parte din copilăria oricărui om, este necesară și benefică, indiferent dacă jucăriile sunt cumpărate sau improvizate. Dintotdeauna copiilor le-au plăcut jucăriile, iar părinții cheltuie uneori destul de mulți bani pentru a face copilul fericit. După anii comunismului, când accesul la orice era limitat, a urmat pe piața românească o explozie de produse de toate felurile, inclusiv jucării. Copiii își doreau acele jucării de care nu au avut parte până atunci. În ziua de azi piața de jucării este arhiplină, iar acum alegerea unei jucării potrivite este mai dificilă.
Câteva criterii de care să ținem cont atunci când alegem o jucării ar fi:
- Vârsta copilului
- Sexul copilului
- Siguranța pe care o oferă jucăria respectivă
- Utilitatea jucăriei
- Materialul din care e confecționată
- Posibilitatea de reciclare
În funcție de vârsta copilului, jucăria potrivită ar trebui să îl ajute pe cel mic astfel:
- Să învețe prin joacă
- Să-și dezvolte creativitatea
- Să-și dezvolte abilitățile motrice
- Să-și antreneze simțurile
- Să-și dezvolte inteligența emoțională
- Să-și îmbunătățească anumite aptitudini
- Să corespundă intereselor copilului de la vârsta respectivă
Care sunt cele mai potrivite jucării, în funcție de vârstă?
- Până la un an, copilul se află în cea mai importantă etapă de dezvoltare cognitivă și motorie, iar jucăriile cele mai potrivite sunt cele care stimulează simțurile, jucăriile senzoriale, interactive, muzicale sau cele care încurajează mersul, salteluțe de joacă, zornăitoare, jucării cu oglindă. Este necesar să fim atenți la materialele din care acestea sunt confecționate, să nu fie toxice, să nu conțină piese mici, care pot fi înghițite, să nu rănească copilul.
- Între un an și doi ani, copilul deprinde diferite abilități, învață mersul și vorbirea, iar cele mai potrivite jucării sunt cele educative, cărticele cu sunete, puzzle-uri ușoare sau alte jocuri de construcție, cum ar fi cele cu piese LEGO.
- Între doi și trei ani, cele mai apreciate jucării sunt cele cu care pot crea jocuri de rol, cum ar fi păpușile cu diverse accesorii, seturi cu animale, mașinuțe, bucătării, ateliere de lucru. La această vârstă le putem citi povești sau să le oferim cărți Montessori. Tot acum se pot cumpăra triciclete sau biciclete fără pedale, tractoare sau alte vehicule cu pedale sau acumulatori. La această vârstă copiii se bucură de asemenea de jucăriile de exterior, cum ar fi căsuțe, tobogane sau leagăne.
- La vârsta preșcolară, cele mai indicate jucării sunt cele cu un rol educativ, care îi pregătesc pe cei mici de școală, cum ar fi cărți de colorat sau cu diferite activități, tăblițe de scris, litere sau cifre magnetice, seturi de pictat sau de modelat cu lut sau plastilină, jocuri prin care fac diferite experimente sau prin care își pot crea lumânări, săpunuri, bile de baie etc. Sunt utile și la această vârstă jocurile de construcție și puzzle-urile, iar fetițele încă se bucură de păpuși sau plușuri, în timp ce băieții își doresc mașini cu telecomandă, roboți, sau diverse alte vehicule.
- În clasele primare, se pot cumpăra cărți de povești, enciclopedii, jocuri educative, interactive, de îndemânare, ghiozdane, trolere, creioane sau carioci, LEGO, puzzle, seturi de pictat.
- Peste 10 ani, copiii se bucură mai tare de jocuri decât de jucării. La această vârstă se pot cumpăra jocuri de societate, pe care le pot juca împreună cu prietenii, LEGO de nivele mai dificile sau puzzle cu 1000 de piese sau mai multe, care vor fi adevărate provocări pentru ei.
Dacă ținem cont de aceste criterii, cu siguranță alegerea unei jucării potrivite din gama de jucării pentru copii, va fi o sarcină ușoară. Astfel, noi ca părinți, putem contribui într-un mod armonios la dezvoltarea copilului și la educația lui, încă din primii ani de viață și până la adolescență, făcând alegeri potrivite și oferindu-le instrumentele adecvate de învățare prin joacă.