Cum funcționează un IFN și ce particularități are

IFN-ul sau instituția financiară nebancară este o organizație care oferă o gamă de produse financiare asemănătoare unei bănci, precum: împrumuturi și facilități de credit, schimb valutar, piețe monetare și activități de fuziune. Cu toate acestea, IFN-urile nu au o licență bancară și nu permit crearea conturilor bancare sau depozitele de bani.

Despre cum funcționează cu adevărat un IFN și care sunt particularitățile acestuia, vom discuta în rândurile următoare:

Cum funcționează un IFN

Așa cum am menționat în introducere, un IFN este o instituție financiară care nu are o licență bancară completă și nu poate accepta depozite de la public. Cu toate acestea, IFN-urile facilitează servicii financiare alternative, cum ar fi investițiile (atât colective, cât și individuale), punerea în comun a riscurilor, consultanța financiară, brokerajul și creditele pentru persoane fizice și juridice.

Împreună cu băncile licențiate, IFN-urile sunt o sursă de credit de consum. Singura diferență este că, față de bănci, IFN-urile nu trebuie să treacă printr-un proces îndelungat pentru ca o cerere de credit din partea unui client să fie aprobată; IFN-urile nu trebuie să primească acordul din partea Băncii Naționale pentru acordarea împrumuturilor.

IFN-urile lucrează în mod independent și pot fi privite ca instituții private dacă facem o comparație cu instituțiile bancare. Tocmai de aceea, ratele dobânzilor pentru un credit oferit de un IFN sunt mai mici decât pentru un credit oferit de o bancă.

Particularitățile unui IFN

Utilizatorii produselor financiare ale IFN-urilor susțin că aceste instituții joacă un rol important în satisfacerea cererii tot mai mari de credite, împrumuturi și alte servicii financiare.

Clienții unui IFN pot fi atât persoane fizice, cât și persoane juridice, în funcție de nișa în care activează instituția. În plus față de bănci, IFN-urile pot accepta cereri de credit din partea celor care ar putea avea probleme în a se califica în conformitate cu standardele mai strict stabilite de băncile tradiționale.

Nu numai că IFN-urile oferă surse alternative de credit, ci oferă unele mai eficiente:

  • Aplicarea pentru un credit se face online, într-un mod rapid și simplu;
  • Birocrația este redusă la minim, astfel încât poți obține doar cu buletinul un credit pentru persoane fizice, iar contractul este trimis și semnat exclusiv electronic;
  • Procesul de acordare a creditului nu durează mai mult de 24 de ore de la trimiterea cererii de împrumut;
  • Se aplică o dobândă fixă pe toată durata de viață a împrumutului;
  • Suma împrumutată poate fi folosită retrasă oricând din aplicație sau din platforma online a instituției nebancare.

Datorită acestor particularități, IFN-urile suplimentează băncile în furnizarea serviciilor financiare pentru persoane fizice și juridice. Pot oferi băncilor concurență în ceea ce privește acordarea împrumuturilor. În timp ce băncile oferă adesea pachete de servicii financiare, IFN-urile separă aceste servicii, personalizându-le pentru anumite grupuri de persoane.

Existența unui sistem financiar cu mai multe fațete, care include și IFN-urile, poate proteja economia națională de șocurile financiare, ajutând-o, în același timp, să se redreseze în urma acestor șocuri. IFN-urile oferă alternative multiple pentru a transforma economiile în investiții de capital, care acționează ca facilități de rezervă în cazul în care băncile eșuează.

Previous post Cum să alegi jucăriile potrivite pentru vârsta copilului tău
Next post <strong>Modul in care tarotul iti poate imbunatati sanatatea mentala</strong>