Romanii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult internet banking, mai ales in perioada restrictiilor din pandemie, fiind cuceriti de modalitatea simpla, rapida si confortabila de a-si gestiona banii.
Internet banking, cunoscut si ca online banking, reprezinta accesul la un cont bancar prin intermediul unui calculator, telefon, tableta sau laptop care sunt conectate la internet, utilizandu-se site-ul bancii respective.
Ce operatiuni bancare se pot face online?
Prin online banking se pot efectua urmatoarele operatiuni: verificarea banilor din cont, transferuri, plati, schimburi valutare, constituire depozite la termen, plata ratelor la credite si altele. Totul se poate face de la distanta, practic de oriunde are internet respectivul utilizator. In general, prin internet banking sunt percepute comisioane mai mici la plati si transferuri, decat in cazul platii fizice la ghiseu.
Pentru a beneficia de un astfel de serviciu, procedura este destul de asemanatoare la orice banca: solicitarea lui la institutia bancara unde exista un cont curent. In general, este nevoie de prezenta fizica la banca si de completarea unui formular. Dupa acest pas, se primeste un dispozitiv de securitate, pentru care este nevoie de setarea unui cod PIN din 4 cifre.
Pentru ca tranzactiile sa se efectueze in siguranta, este necesar ca oamenii sa se asigure ca sunt pe site-ul bancii si nu pe un alt site a carui denumire seamana cu cea oficiala. Infractiunea de acest tip poarta numele de phishing, si presupune obtinerea unor date personale sau confidentiale pentru a fi utilizate in mod ilegal.
Utilizatorii mai pot fi pacaliti de infractori de acest tip si in momentul in care isi transmit datele personale prin e-mail. Institutiile bancare nu trimit niciodata mesaje e-mail cu linkuri catre site-uri diverse, in care li se cer unor clienti sa-si dezvaluie datele. Din contra, bancile le recomanda oamenilor sa nu urmeze aceste solicitari, pentru a se proteja de furtul de identitate si sa raporteze toate acceste mesaje sau e-mailuri.
Ce avantaje ofera online bankingul?
Avantajele acestui serviciu le-au resimtit romanii care l-au utilizat. Conform statisticilor, unul din 5 romani foloseste aplicatiile de acest tip. Sunt mai multe beneficii ale folosirii serviciilor online, precum
- accesul este 24/24;
- comisioane mai mici la toate operatiunile – in general, toate bancile ofera aceasta facilitate;
- confort – tranzactiile bancare se efectueaza din fata calculatorului la orice ora din zi si din noapte, fara ca oamenii sa depinda de programul de lucru al bancii;
- plati in lei catre furnizorii de utilitati – in acest mod se pot plati rapid, fara ca oamenii sa mai fie nevoiti sa stea la coada la ghisee, facturile la curent electric, gaze, telefonie;
- ce pot vedea sumele disponibile si extrasele de cont;
- unele banci acorda un bonus de dobanda in momentul in care se constituie un depozit prin internet banking, in comparatie cu cele de la ghiseele fizice.
Serviciul de online banking este, in concluzie, foarte util si avantajos. Avantajele sale majore sunt ca este disponibil non-stop, iar oamenii pot face transferuri, isi pot achita ratele si pot face alte plati intr-un mod rapid si sigur.