Cat de importante sunt jucariile pentru dezvoltarea copiilor? Cum pot fi alese jucariile potrivite?

Copilaria este cea mai frumoasa perioada din viata unui om, perioada in care toate lucrurile sunt privite cu inocenta, dar si cea in care se acumuleaza cele mai multe informatii utile pentru tot restul vietii. Cea mai simpla, eficienta si placuta modalitate de invatare este prin joaca.

Desi cei mici pot percepe joaca drept o modalitate de distractie si de petrecere a timpului liber, aceasta este si o buna modalitate de a asimila cunostinte de baza despre tot ceea ce tine de viata cotidiana. De aceea, este important ca parintii sa ii incurajeze, cumparandu-le jucarii potrivite nivelului lor de dezvoltare si chiar sa participe la momentele de joaca, petrecand astfel si un timp de calitate impreuna.

Cum se aleg jucariile potrivite pentru copii?

In joaca sunt deprinse abilitatii dintre cele mai importante, de la cele cognitive si motorii, pana la imaginatie si abilitati sociale. Jucariile folosite sunt cele care influenteaza foarte mult dezvoltarea acestor abilitati.

Drept urmare, parintii ar trebui sa tina cont de anumite aspecte atunci cand aleg jucarii copii. Unul dintre cele mai importante este varsta copilului; alegerea unei jucarii potrivite varstei si nivelului cognitiv al copilului il va ajuta pe acesta sa asimileze mai usor notiunile invatate prin joaca.

De asemenea, este important ca jucariile sa prezinte siguranta pentru cei mici atunci cand le folosesc, motiv pentru care ar trebui sa se evite jucariile cu piese mici pentru copiii mai mici de 2 ani, deoarece le pot inghiti, dar si cele realizate din materiale de slaba calitate, deoarece pot favoriza accidentarea copiilor.

Un alt aspect de care ar trebui sa tina cont parintii atunci cand aleg o jucarie pentru copilul lor este ca aceasta sa fie cat mai simpla, fara functii numeroase, care sa faca totul in locul copilului. In acest fel, imaginatia este stimulata, deoarece copilul este provocat sa gaseasca el idei si moduri in care se poate juca cu jucaria respectiva.

Toate acestea demonstreaza cat de importanta este joaca in viata copiilor, fara a fi nevoie de foarte multe jucarii, ci de cele potrivite.

Previous post Cum de ajută un avocat online GDPR
Next post Inchirieri auto Bucuresti servicii de cea mai buna calitate